Ricky Bruch och Kosmos.

Vi vet ju alla tilll mans ungefär hur lång en meter är. Många känner också till centimeter, millimeter, mil och kilometer. Enstaka gamla teknister känner också till det lite mer obskyra mikrometer. En  mikrometer mäter man med en mikrometer… Hur det fått det allt annat än fantasirika namnet är en gåta.
Men det rimmar.
Mil mäter man ju med en bil och det rimmar också. En kilometer mäter man dock med en linjal. Det rimmar inte. Konsekvensen hos måttenhetsenhetens måttdöparenhet är således inte något att skriva hem till mamma om.

Hursomhelst, jag funderade på hur långa andra enheter egentligen är. Ett mått som exempelvis är värt att slänga en tanke på är det gamla klassiska StarWarsklingande Ljusår.
Hur långt är det egentligen? Det måste ju vara väldigt långt. Tusentals mil minst eftersom det vanligtvis appliceras på rymdraketers mätarställningar och sånt. Rymden är exempelvis fantasiljoner ljusår lång. Skulle man stapla tiokronor på varandra genom hela rymden så skulle man fan ha lika mycket kosing som Ingvar Kamprad. Så långt är det. 

Tiokronor

Ingvar, din gamla snåltarm, släng dig i väggen!

Men kan man mäta Ljusår med linjal? Kan någonting exempelvis vara ett ljusår och trettio centimeter långt? Och kan man se det med blotta ögat från exempelvis fyra ljusår och femtio centimeters avstånd?
Onekligen en klurig tanke…

Om vi kastade diskus i rymden (där diskusen skulle flaja fett långt p.g.a vacuumet och grejer) skulle vi i slutändan ha kunnat kastat ett ljusår långt och skulle fuktionären orka vänta tills diskusen var där på ljusårslinjen innan han ivrigt fick springa fram med måttlinan? 
Egentligen skulle väl diskusen flyga till rymden tog slut därborta vilket innebär att jag, helt utan träning, skulle kasta lika långt som Ricky Bruch och vi skulle få dela på medaljen i värsta Wassberg/Mieto-stil. 
Och när vi ändå är inne på gamla sportiga 70-tals-skägglurkar, skulle jag kunnat brotta ner Frank Andersson och lyfta lika tungt som självaste HoaHoa Dahlgren?
Förmodligen. 
Rymden kanske vore något för oss som som kanske inte orkar lägga en miljard timmar på plågsam träning, utan hellre såsar proffessionellt.

Men eftersom jag inte kan ta mig ut i rymden (fast det rent teoretiskt är fritt att ta sig dit och hänga där… värsta space-allemansrätten) så får jag jag väl läcka mina teorier till Krille Fuglesang, så han får näpsa våra jordbundna friidrottare på näsan utan att vara dopad.

FORZA CHRISTER!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *